Prof. Dr. Emanuel Bratu, Manager, Dental Experts: Un zâmbet și o dantură sănătoasă au un impact major asupra calității vieții
Într-un interviu acordat revistei Legal Magazin, Prof. Dr. Bratu vorbește despre profilul clinicii și ce cazuri se abordează la Dental Experts. De asemenea, se aduce în discuție problema sănătății dentare la români, dar și despre imaginea persoanelor din domeniu juridic creată prin intermediul unui zâmbet.
Interviul în original se poate citi cu un click aici.
Dental Experts este una dintre cele mai cunoscute clinici dentare din Timișoara. Care sunt cele mai frecvente probleme pe care le au pacienții care vin să se trateze la dumneavoastră?
Pacienții noștri sunt în general cei care au probleme majore de sănătate dentară, dar și cei care își doresc o reabilitare sau îmbunătățire a zâmbetului lor. Nu suntem o adresă unde vin pacienți pentru una sau două obturații sau o coroană dentară. De multe ori suntem ultima adresă după multe alte tratamente cu mai puțin succes. Cele mai frecvente probleme sunt lipsa unuia sau mai multor dinți în zona estetică, pacienți cu pierderi masive de dinți și os, pacienți cu poziții și culori ale dinților care îi nemulțumesc. Grupa de vârsta este cuprinsă între 17 și 90 de ani. Din păcate, mulți dintre pacienții noștri vin în situații foarte grave. Aici contribuie lipsa de informare și educație sanitară, indolență sau faptul că au frecventat cabinete lipsite de mijloace de investigații corespunzătoare.
Potrivit statisticilor, avem cel mai mic consum de pastă de dinți din Europa. Ce măsuri propuneți pentru intensificarea activității de prevenție?
Măsurile preventive care se impun în România ar fi: educația sanitară intensificată de la cele mai mici vârste în toate regiunile, de la sat până la oraș, fără nicio diferență; un program național și o legislație care să nu deconteze servicii medicale dentare din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate fără demonstrarea din partea pacientului că a fost la control de cel puțin trei ori pe an.
De asemenea, pentru familiile defavorizate ar trebui un plan de sprijin strict cu produse pentru igienizare bucală. Dar, repet, totul pleacă de la școală, de la desființarea multor cabinete școlare de medicină dentară.
Un popor needucat are de suferit din toate punctele de vedere, fizic, psihic și moral. Până când acest lucru nu se va schimba, iar guvernanții nu își vor schimba atitudinea față de școală, mare lucru nu se va face. Toți ne naștem cu un număr mare de dinți, hai să nu spunem egal, pentru că mai sunt și excepții, dar nu toți avem grijă de ei cum trebuie. Prevenția prin control și igienizare poate face ca tratamentele dentare să fie accesibile tuturor.
Tehnologia în acest domeniu a evoluat foarte mult. Ce echipamente și soluții folosiți în activitatea de zi cu zi?
Tehnologiile actuale au simplificat, eficientizat și robotizat medicina dentară. Astăzi, putem să amprentăm optic un dinte și să realizăm în aceeași zi o restaurare finală, putem insera implanturi fără să mai facem incizii în anumite situații cu ajutorul ghidurilor chirurgicale computerizate realizate in house, putem investiga tridimensional pacienții cu ajutorul unui CBCT (tomograf), putem realiza restaurări fără metal, putem fabrica dinți la imprimanta 3D, putem tăia osul fără freze cu ajutorul ultrasunetelor, putem modela gingiile cu laser.
Am intrat în epoca digitală, dar nu în toate cazurile aceste tehnologii se pot aplica. Aici intervine experiența, iar asta nu se învață pe internet și nici din cărți, ci prin munca cu pacientul. De aici și deviza noastră: un expert este acela care a făcut toate greșelile posibile într-un anumit domeniu de activitate. Asta a spus-o Niels Bohr, unul dintre părinții științei atomice.
Încercăm în fiecare zi să oferim pacienților noștri un mix din ce este mai modern, mai verificat tehnic, mai rapid, mai sigur și mai frumos. De cele mai multe ori reușim, dar suntem totuși oameni, nu zei.
Pentru avocați, dar și pentru alte profesii juridice, precum și pentru managerii de companii și instituții, o dantură sănătoasă reprezintă un prim pas către succes. Ce le recomandați să facă sau să nu facă acestor persoane?
Un om este definit de trăsături fizice și morale. Morala este greu de influențat, fizicul, mai ușor. Conceptul de emoție contagioasă se bazează în mare parte pe zâmbet, deci cine este într-o poziție de decizie și lucrează cu oamenii are nevoie să zâmbească pentru a avea succes.
Este un principiu clasic. Mușchii care produc zâmbetul influențează, conform unor studii din 1906, fluxul sangvin cranian, deci cine zâmbește mai mult, pe lângă faptul că va fi perceput ca un om pozitiv, își va activa și fluxul sangvin cerebral.
Sugerez tuturor celor care au dificultăți de ordin dentar în a zâmbi să și le rezolve cât mai repede și mai bine, un zâmbet și o dantură sănătoasă au un impact major asupra calității vieții. Pe lângă ochi, zâmbetul este cel mai reținut reper al unei fețe, deci ne atrage sau ne respinge. Cred că toți preferăm să fim atrăgători.
Dar nu e vorba numai de atracție, e vorba de sănătate în același timp! Iar în lumea noastră actuală, cu stresul existent, chiar și lipsa unui dinte poate să producă modificări incalculabile. Pare exagerat, dar acesta este adevărul.
Din acest motiv, sugerez un control periodic, chiar dacă aparent nu avem probleme, deoarece sunt multe afecțiuni dentare care nu se văd sau se simt, dar care se dezvoltă în profunzime fără ca noi să bănuim.
[flipbook pdf=”https://www.dentalexperts.ro/wp-content/uploads/2019/02/Interviu-cu-Prof.-Dr.-Emanuel-Bratu.pdf”]