protocol_covid19
Articole, Noutăţi

De ce nu trebuie neglijată sănătatea orală în perioada de pandemie COVID-19? 

Este adevărat că viața noastră s-a schimbat din cauza perioadei de lockdown. Activitățile care dădeau fluiditate unei vieți normale au fost puse pe hold. Și totul a început, pentru români, în luna martie, atunci când o nouă etapă a fost anunțată prin ordonanțe de urgență. A doua ordonanță militară anunța că unele activități se vor restrânge, iar altele se vor închide. Cabinetele medicale n-au mai primit pacienți. Doar clinicile performante, prea puține la număr, primeau urgențele. În tot acest timp, medicii clinicii noastre au stat mereu la dispoziția pacienților, au tratat urgențele, cazurile dificile și au fost alături, prin consiliere telefonică, pacienților care au avut nevoie de sfaturi medicale. Au fost zile mai bune, altele mai puțin bune. În online a existat o avalanșă (neanunțată la meteo) de articole, postări, live-uri, cu unele subiecte interesante de bine, de rău și despre urâtul care se întâmpla. Știam de pe atunci că acest mod de viață nu va dura pentru totdeauna. Ceva-ceva se va schimba.

Acum, în contextul pandemiei, ne întrebăm care sunt pașii de intrare în normalitate și cât de mult putem amâna consultațiile periodice. Nu avem toate răspunsurile privind numeroasele situații apărute cu care se confruntă fiecare om în parte, însă atunci când este vorba de sănătatea orală, știm că normalitatea pe această ramură medicală se referă la respectarea controalelor periodice și la tratarea problemelor. Pe scurt: prevenție și tratare.

Vizita la stomatolog poate părea o problemă care se poate amâna, însă având în vedere că anul acesta nu este un an potrivit să plecăm în vacanțe, cea mai buna investiție pe care o putem face este cea în sănătatea noastră. De ce? Pentru că orice problemă care ține de sănătatea orală pe care nu o vom trata la timp, indiferent de natura sa, se poate dezvolta și progresa extrem de rapid. Acest lucru nu numai că va duce la costuri mult mai mari, dar poate să creeze alte dezechilibre în ceea ce privește sănătatea întregului organism.

Încercăm întotdeauna să prevenim problemele, să ne menținem sistemul imunitar sănătos și să avem grijă de alimentația noastră. Însă câți dintre noi știu că problemele cauzate de dinți sunt în relație cu alimentația? Alimentația este influențată de sănătatea orală, iar masticația ineficientă și deficiențele nutriționale sunt într-o strânsă legătură. Hrănindu-ne adecvat creștem rezistența terenului față de infecții și putem amâna debutul precoce al unor afecțiuni cardiovasculare și al osteoporozei.

Tot în perioada de home – office (care s-a încheiat pentru unii, pentru alții, nu), s-a lucrat în poziții incomode de la birouri improvizate în propria casă. Dacă v-ați aflat într-o astfel de situație și ați resimțit dureri de spate, ar trebui să cunoașteți faptul că durerile de spate pot fi cauzate și de problemele dentare. Odată cu pierderea unui dinte, în organismul uman se produc modificări, inclusiv la nivelul coloanei vertebrale. Mușcătura suferă modificări, iar acest lucru poate duce la pierderea altor dinți, pentru că pierderea unui dinte și neînlocuirea sa la timp duce la resimțirea unei presiuni la nivelul celorlalți.

Chiar și în ziua de astăzi există o lipsă de informații legate de sănătatea orală și situațiile grave în care pacienții pot ajunge, nerespectând cel mai important lucru: consultațiile/vizitele stomatologice sau nerespectând sfaturile de sănătate oferite de medici. Controlul periodic la stomatolog poate reduce considerabil riscul de a ajunge în situații nedorite. Iar un lucru este cert: chiar și în perioada de pandemie COVID 19,  putem să ne ridicăm standardul de viață investind în ceea ce avem mai prețios: sănătatea. Acesta este, poate, cel mai frumos cadou pe care și-l poate face omul sieși.

Multă sănătate!