Noutăţi

Cum ne periem dinții corect

Periajul sau cum ne periem dinții este cu siguranță una dintre pietrele de temelie ale danturii frumoase și sănătoase. Însă nu este suficient să repetăm procesul după fiecare masă, sau cel puțin de două ori pe zi, ci trebuie să fim atenți la modul în care ne spălăm pe dinți, pentru acesta să aibă rezultatele dorite.

Astfel, un prim aspect pe care trebuie să-l avem în vedere este timpul. Un periaj corect durează cel puțin două minute, dar ideal ar fi să ne dedicăm procedurii între trei și cinci minute. În acest fel, avem suficient timp să evităm mișcările scurte care pot răni gingiile, dar și să ajungem la toate zonele.

Pentru că oamenii sunt consumatori de substanțe acide precum lămâia sau roșia, primul pas este clătirea cu apă din abundență, pentru a evita abraziunile. De asemenea, pentru a evita leziunile, trebuie udată și periuța, înainte de a aplica pasta.

Următorul pas este periajul separat al fiecărei arcadei, prin mișcări ample, verticale, dinspre gingie spre marginea dinților. Periuța trebuie să fie poziționată orizontal, la un unghi de 45 de grade față de suprafața dintelui. Se periază grupe de câte trei dinți, prin mișcări discontinue, iar ciclul se reia de 10-15 ori pentru fiecare grupă de dinți.

În zonele dinspre cerul gurii și dinspre limbă, periuța trebuie ținută orizontal și se realizează mișcări semicirculare, de asemenea ample și în plan vertical, dinspre gingie înspre dinte. În ceea ce privește partea interioară a dinților, peria este ținută vertical. Iar partea pe care mușcați se periază prin mișcări circulare cu 10-15 repetări prin deplasare treptată. Nu trebuie să uităm de limbă și de interiorul obrajilor, care vor fi periați prin mișcări circulare ușoare.

Un ajutor este și apa de gură sau ața dentară. Atenție, acestea se folosesc alături de periaj, nu îl exclud.