Articole

Ce se întâmplă la un control stomatologic

Pe lângă periajul corect, folosirea aței dentare și o dietă sănătoasă, pentru menținerea sănătății dinților, este esențial și acel control stomatologic periodic. Dacă aveți gingii și dinți sănătoși, este suficient ca vizitele la stomatolog să aibă loc o dată la șase luni. Desigur, controalele sunt personalizate, dar următoarele lucruri vizează majoritatea pacienților:

1. O discuție despre bolile și afecțiunile de care suferiți sau ați suferit.
Alcătuiți o listă cu antecedentele medicale, chiar dacă țin sau nu de stomatologie. Medicul dumneavostră trebuie să știe dacă suferiți de boli cronice sau alte afecțiuni. Asta pentru că unele dintre ele pot avea legătură cu problemele stomatologice. De exemplu, persoanele cu diabet sunt mai predispuse la dezvoltarea unor afecţiuni gingivale.

2. Examinarea completă a dinților, gingiilor și cavității bucale are loc la fiecare vizită. Astfel se depistează eventuale semne de afecțiuni, iar medicul vă oferă sfaturi pentru menținerea unei igiene orale complete și alte detalii despre cum se pot preveni eventuale probleme dentare.

3. Radiografie dentară panoramică este obligatorie pentru a putea face un plan de tratament. Începând de la carii, până la situații mai complexe, radiografiile ajută doctorul să identifice afecțiunile care nu sunt vizibile la prima vedere. Astfel se pot descoperi probleme greu de identificat într-o simplă examinare: eventuală fractură de maxilar, incluzie dentară, abcese, chisturi sau tumori, carii interdentare. În cazul în care medicul consideră că este necesar, se poate realiza și CBCT (tomografie computerizată) care aduce un plus de informație nu doar în privinţa vizualizării 3D, dar şi în ceea ce privește structura zonei studiate.

4. Periaj profesional. De cele mai multe ori, controalele dentare includ și acest detaliu. Cu ajutorul unor instrumente speciale, medicii curață dinţii sub joncţiunea mucogingivală pentru a îndepărta placa bacteriană și tatrul, lucruri responsabile de o mulțime de afecțiuni gingivale sau de respirația urât mirositoare. Procedura este noninvazivă, nedureroasă și cu efecte estetice uneori spectaculoase. Dinții devin mai albi și mult mai curați decât după un simplu periaj pe care îl puteți face acasă.

Vizitele periodice la dentist sunt vitale pentru menținerea unei danturi curate, rezistente, dar și pentru prevenția unor afecțiuni dureroase. Ar trebui să fie o rutină pentru fiecare dintre noi, chiar dacă știm că dinții noștri sunt sănătoși.

Related Posts