Apariții media

Apariție Transilvania Business – Clinica Dental Experts Timișoara

Clinica Dental Experts Timișoara, fondată de binecunoscuta familie de medici Bratu – profesorii universitari dr. Dorin și Emanuel Bratu, tată și fiu, a celebrat, în luna octombrie, 10 ani de performanță în domeniul medicinii dentare în România. În clinica de pe str. Memorandului nr. 16, fondatorii săi au transpus crezul lor că și în România se poate face performanță, investind în tehnologie de ultimă generaţie și într-o echipă de medici ale căror cunoștințe și manualitate se ridică la cele mai înalte standarde internaţionale. Dincolo de cifrele aniversare este o istorie despre ambiție, despre perfecționare continuă, despre riscurile pe care fondatorii și le-au asumat și despre rădăcini.

Povestea familiei de medici Bratu, o familie aflată la a treia generație de medici, începe în Sibiu, la începutul secolului XX. Al unsprezecelea copil al familiei, bunicul profesorului univ. dr. Emanuel Bratu, născut într-o familie de ciobani din Mărginimea Sibiului, a rămas cu mama după ce părinții săi au divorțat. Visul și ambiția străbunicii sale au fost ca prâslea să devină doctor.

“Bunicul a studiat medicina la Cluj, iar diploma de absolvire este semnată de Emil Racoviță, care era decanul facultății. A ajuns medic ginecolog în Oradea”, rememorează prof. univ. dr. Emanuel Bratu, proprietarul Clinicii Dental Experts Timișoara, pentru Transilvania Business.

A venit momentul 1940, când nordul Ardealului a fost cedat Ungariei, iar bunicului său i-a fost sugerat să se mute la Debrecen unde era mare nevoie de medici ginecologi.

“În 1940, în ziua când a fost cedat nordul Ardealului, în gara din Oradea se afla o garnitură de tren, jumătate fiind plină cu echipament medical cumpărat de el din Franța: paturi de spital, aparat Roentgen, mese de operații și altele, iar în capătul trenului o mașină decapotabilă BMW. Construise o clădire mare în Oradea pe care a amenajat-o ca spital ginecologic. Dimineața, noile autorități i-au bătut la ușă, spunându-i că ”începând de azi vă aflați în Ungaria și avem mare nevoie de un medic ginecolog la Debrețin”. I-a refuzat, motiv pentru care i-au dat 24 de ore să părăsească Ungaria. S-a urcat în tren cu soția și câteva lucruri și a plecat în Timișoara”, ne povestește prof. univ. dr. Emanuel Bratu.

Bunicului său nu i-a fost teamă de un nou început, a luat-o de la zero în Timișoara, a ajuns directorul spitalului CFR, a prins două stabilizări și a murit de pancreatită în 1971, când profesorul Emanuel Bratu avea 1 an.

Șicanat de oamenii regimului

Tatăl său, prof. univ. dr. Dorin Bratu a absolvit Facultatea de Medicină Dentară fără să fie însă scutit de “binefacerile” regimului comunist. În anul V de facultate, studentul pe atunci Dorin Bratu a fost chemat la CC al UTC al UMF Victor Babeș, pentru a renunța la un teren situat lângă prefectură care îi aparținuse tatălui său, „dacă vrea să termine școala”. A acceptat. Nu avea să fie însă singurul moment delicat pentru familia Bratu dinainte de Revoluție.

Mama prof. dr. univ. Emanuel Bratu a urmat, de asemenea, stomatologia, unde, de altfel, l-a cunoscut pe profesorul Dorin Bratu. După absolvirea studiilor, părinții profesorului Emanuel Bratu au început peregrinările profesionale prin județul Timiș, fiind repartizați la un moment dat ca medici stagiari stomatologi la Sânnicolau Mare.

“Nu aveau unde sta, au căutat chirie, dar au fost refuzați (90% din populația localității era formată din etnici germani). Tata se duce la primar să-i explice situația. Primarul din anul 1966 era și el german și avea o casă cu piscină la subsol. Acolo au stat părinții mei timp de un an, fără să plătească nimic. Au făcut o groază de bani. Pacienții nemți erau pretențioși, voiau calitate și nu se zgârceau deloc”, își amintește interlocutorul nostru. “Îmi aduc aminte de o frază pe care tata mi-a relatat-o când eram mic apropo de cele de mai sus: Herr Doctor machen Sie dass Beste daraus, adică: doctore, fă ce știi tu mai bine din situația asta. Cât aş dori să aud asta în zilele noastre”, completează profesorul.

După Sânnicolau Mare, familia s-a stabilit la Timișoara, “mama a intrat în învățământ, iar tata a rămas medic de cabinet”, punctează profesorul Bratu.

Peregrinările nu s-au încheiat însă. “Pe la începutul anilor optzeci, vine la noi un activist de partid și îi spune tatei că: “Partidul a decis că e nevoie de dvs. la Cluj-Napoca” unde, împreună cu alți specialiști, trebuie să dezvolte niște materiale dentare românești. După vreo şase luni finalizează primul material de sigilare de şanţuri şi fosete la copii pentru a nu mai face carii. Era prin 1987. Tata a fost desemnat să îi prezinte această realizare tov. Elena Ceaușescu. A fost felicitat, dar i-a spus că mai trebuie un activator de la BASF care costă mult. În final a fost aprobat bugetul pentru această achiziție. Elena Ceaușescu l-a întrebat la ce facultate lucrează? I-a răspuns că lucrează la un cabinet medical”, povestește natural dr. Emanuel Bratu despre una dintre performanțele profesionale ale tatălui său și despre una dintre întâlnirile care aveau să îi influențeze destinul. Prof. univ. dr. Dorin Bratu activase pentru o scurtă perioadă ca preparator la facultate, însă fusese dat afară pentru că participase la o slujbă de Înviere.

Întrebarea tovărașei nu fusese întâmplătoare. Când a revenit la Timișoara de la întâlnirea cu Elena Ceaușescu, pe aeroport a fost așteptat de rectorul universității, decanul facultății de stomatologie și de către secretarul de partid, care l-au informat că ”de mâine este aprobat pentru tine un post de șef de lucrări la catedra de materiale dentare…”.

Cum aminteam mai sus, deși lucrurile păreau să se așeze, reveneau însă și momentele delicate.

“Ajunge șef de lucrări acolo, dar avea o șefă care era soția unui general de armată și șeful Spitalului Militar din Timișoara, care nu a agreat deloc numirea lui Bratu Dorin la catedra ei. Eu trebuia să dau la facultatea de medicină în vara lui 1989. Doamna respectivă reclamă că Bratu Dorin și-a scutit fiul de armată pe nedrept și că ar trebui reanalizat dosarul, reclamație care este trimisă la cabinetul nr. 2, la Elena Ceaușescu. Ca urmare eu sunt luat cu escortă și dus la București la Spitalul Militar unde am fost investigat medical… . Cu o săptămână înainte de admitere, tata a fost chemat de doamna asta care i-a spus că, ”dacă îți dai demisia și pleci de aici, ți-am rezolvat copilul”. Cert este că tata nu-și dă demisia, iar eu intru la medicină și începe epopeea vieții mele de medic”, rememorează proprietarul Clinicii Dental Experts.

Prof. univ. dr. Emanuel Bratu a absolvit facultatea în 1994, apoi obține o bursă de la statul austriac și lucrează un an la AKH Viena, clinica de Chirurgie maxilo-facială, după care se întoarce la Timișoara. Tatăl său, care a făcut primul implant în os în zona de vest a României, în 1974, a “pariat” pe implantologie și a insistat pe dezvoltarea unui departament de implantologie la facultate de care să se ocupe dr. Emanuel Bratu. “Am început drumul acesta…, eram 2-3 implantologi în Timișoara, mai erau vreo 3 în București și 2 în Cluj, 2 la Iași”, a subliniat interlocutorul nostru.

 

Clinica Dental Experts, fondată din economii și credite

Ideea fondării Clinicii Dental Experts s-a născut la începutul anilor 2000, fundamentată și pe evoluția domeniului în România și în ciuda faptului că familia Bratu avea oferte din Austria și Germania.

“Ai mei aveau un cabinet la demisolul casei în care locuiau, care însă nu corespundea standardelor pe care le voiam eu. Am cumpărat o casă dărăpănată, am demolat-o și am construit această clinică. Ne-am propus să o facem cu toate facilitățile necesare, cu echipament modern, circuite funcționale, echipă competitivă. I-am luat banii lui tata, eu mi-am vândut ce aveam, am luat credite de la bănci și am construit clădirea actuală a clinicii. Am terminat-o în genunchi, cu datorii în bancă, cu niște aparate de mâna a doua de prin Germania și cu o echipă tânără de specialiști, 80% din membrii ei mai sunt și azi aici. A fost greu la început. Eu aveam 3-4 clienți pe zi, iar ei aveau zile în care nu aveau de lucru”, își amintește prof. dr. univ. Emanuel Bratu.

Majoritatea au fost studenții tatălui său, care i-a format și a investit încredere în ei, dându-le pacienți pe care să lucreze. De altfel, echipa de medici extrem de experimentată este cel mai mare câștig al clinicii. Greu de crezut, dar e doar realitatea, echipa nu s-a schimbat aproape deloc în cei 10 ani de activitate.

Medicii care formează astăzi echipa Dental Experts: asist. univ. Dr. Olimpiu Karancsi, dr. Sergiu Antonie, dr. Ioan Borşanu, conf. univ. Dr. Sorin Mihali, dr. Alexandra Mihart, dr. Emanuel Andriţoi au fost trimişi în numeroase trainiguri, precum şi la congrese internaţionale, pentru a deprinde cele mai avansate cunoştinţe în domeniu. Astfel că pe mâna medicilor din cadrul Clinicii ajung astăzi cele mai dificile cazuri.

“E adevărat că le-am putut oferi aici condiții bune de lucru și salarii pe care nu le-ar putea câștiga în Germania, Anglia sau Franța, de exemplu”, mai punctează interlocutorul nostru.

Prof. dr. Emanuel Bratu a avut un sprijin important în dezvoltarea clinicii din partea actualei soții, care și-a asumat managementul acesteia, și “m-a scutit pe mine de chestiunile administrative ale clinicii”, consideră proprietarul Dental Experts.

În afară de investiția în resurse umane și în specializarea acestora la standarde internaționale, anual, proprietarul Clinicii Dental Experts investește în aparatură de ultimă generație. Pentru siguranţa pacienţilor, aparatura performantă este dublată cu aparate de rezervă, în cazul în care vreunul aflat în dotare sau în lucru are vreo problemă tehnică. Astfel, sunt puse pe primul loc siguranţa şi confortul pacientului.

“Am investit sute de mii de euro în dotarea clinicii cu aparatură, care este foarte scumpă. În clinica aceasta, totul este dublat, atât aparatele, cât și oamenii, ca la NASA. Nu ne permitem să întrerupem activitatea dacă un medic este plecat în concediu. Asta ne diferențiază în piață și, de asemenea, cum au fost crescuți oamenii de aici. Apoi, împreună cu tata, am publicat articole de cercetare în domenii avansate de prin anii 90. Când vorbeam de sisteme interal ceramice, alții abia implementau sistemele cu infrastructură metalică. Există un ecart important între noi și piață, de aproximativ 10 ani…”, explică profesorul Emanuel Bratu.

În ceea ce priveşte viitorul clinicii, medicii intenţionează să o extindă şi să mai construiască o aripă.

“Voi mai construi în apropiere încă o clădire asemănătoare cu aceasta, dar cam atât. Noile tehnologii și nivelul de competență la care au ajuns cei din echipa clinicii, cer acest lucru. Apoi există o anumită simbioză între oameni și voi continua așa. Deși am fost invitat de multe ori, eu nu voi merge să operez în alte locuri. Ne căutăm mereu oameni noi, de obicei îi luăm dintre studenții noștri, mai ales cei care dau dovadă de caracter, avem nevoie de caractere în primul rând, si asta în România e greu de găsit”, conchide profesorul dr. Emanuel Bratu.

În ceea ce priveşte publicul larg, clinica duce o campanie de informare pentru a aduce la cunoştinţa populaţiei care sunt efectele nocive ale netratării problemelor dentare.

O clinică a recordurilor

Clinica Dental Experts se poate lăuda cu câteva recorduri, și anume: Cel mai mare număr de implanturi dentare inserate într-o clinică din Vestul ţării, primii specialişti din România care au utilizat Piezochirurgia cu ultrasunete, în urmă cu 14 ani.

De asemenea, premierele realizate de medicii din această clinică sunt unele remarcabile. Între acestea se numără realizarea primei coroane metalo-ceramice, în Timişoara, după 1989, primele implanturi subperiostale, începând cu anul 1964, şi primele implanturi intraosoase, din anul 1974.

O aniversare elegantă

Zeci de personalităţi din Timişoara, dar şi de peste graniţă, s-au reunit în seara de 19 octombrie, alături de membrii familiei Bratu, pentru a celebra 10 ani de la deschiderea Clinicii Dental Experts. În cadrul acestui eveniment, membrii fondatori ai clinicii au subliniat importanţa existenţei, într-un oraş vestic al României, a unor instituţii medicale dotate cu tehnologie de ultimă generaţie, în care activează doctori a căror performanţă se ridică la cele mai înalte standarde internaţionale.

Pentru a sublinia performanţa şi manualitatea, o caracteristică extrem de importantă a medicinei dentare, în cadrul evenimentului, a fost expusă o galerie cu zece caricaturi ale medicilor din clinică, portrete realizate de maestrul Ştefan Popa Popa’s, singurul om care a fost cu patru secunde mai rapid decât calculatorul. Totodată, cunoscutul caricaturist le-a făcut o surpriză invitaţilor, realizând în cadrul evenimentului caricaturi, timp de cinci ore, fără nicio pauză.

Pe parcursul evenimentului, invitaţii au avut parte şi de alte momente artistice precum muzică clasică interpretată de cvartetul format din muzicieni ai Filarmonicii Banatul, precum şi momente de divertisment realizate de magicianul care a participat la emisiunea “Românii au talent” – Lorenzo Cristian Stancu.

Related Posts