Noutăţi

Prevenția, un lucru ignorat la noi în țară

Organizarea asistenței dentare în România și subfinanțarea ei totală de zeci de ani au dus la un fenomen periculos pentru sănătatea populației.

Un om obișnuit, dar chiar și un copil, nu beneficiă de aproape nicio facilitate, cu excepția tratamentului durerii și eventual câteva tratamente minore, sau o simplă proteză o dată la câțiva ani. Bătrânii noștri sunt știrbi și cu fețe căzute în toate emisiunile pe care le vedem la TV.

Prea mulți oameni fie ajung să își scoată dinți care uneori pot fi tratați, din cauza faptului că nu au bani, fie ajung la tratament la mult timp după pierderea dinților. În alte țări, puțin mai dezvoltate, unde se plătesc ceva mai mulți bani pentru tratamente dentare (nu foarte mulți, pentru că și ei vin la noi să își facă dinții, pentru că e mai ieftin) condiția de a beneficia de banii de la casa de asigurări este de a te prezenta de 3 ori pe an la control și igenizare.

Din păcate, la noi, lipsa de cultură medicală se face simțită în toate păturile sociale, de la săraci la bogați, aproape fără excepție. Îmi vin în minte două exemple:

1. mai mulți milionari pe care i-am tratat și care au investit sume considerabile în dantura lor, dar care, cu toate acestea, nu vin la control cu anii
2. oameni fără mari venituri, care ajung în situații disperate datorită pierderii dinților și nu pot să își permită tratamente de calitate

Ce e de făcut? În primul rând, generația tânără ar trebui învățată că simplul spălat corect pe dinți și 3 controale pe an, pot să-ți aducă sănătate la aproape zero investiții. Părintii ar trebui să înțeleagă că supravegherea igienei dentare la copii este extrem de importantă și medical și financiar! Adulții ar trebui să înteleagă că o dantură deficitară este foarte scump de reparat și uneori imposibil. Deci control și igenizare permanent, CHIAR DACĂ NU DOARE NIMIC!!! Prevenția!

Un tub de pastă de dinti și o perie, costă cât 10 beri, un deodorant și mai puțin dar asta e altă poveste, o igenizare profesională câteva sute de lei, o radiografie de control câteva zeci de lei. Un implant dentar de la 400 de euro în sus, dinții și mai mult, mai ales dacă sunt construiți pe implanturi. Nu e păcat să-ți pierzi dinți sau să pierzi lucrări scumpe doar pentru că nu vii la control? Cu mașinile mergem la revizie, cu dinții de ce nu?

Prof. Dr. Emanual Bratu

Related Posts