Să merg la dentist?Aceasta este o întrebare pe care fiecare om ar trebui să și-o pună măcar o dată pe an. De ce?
1. Am o arcadă integră, fără nici o lipsă: pot avea placă bacteriană unde nu văd/ajung cu peria, pot avea o carie relativ mare pe care nu o văd pentru că e pe o suprafață internă a dintelui, am tartru care poate produce inflamație gingivală, am fisuri în smalț de la băuturi carbogazoase, am o afecțiune pulpară (la nerv), cronică, care nu doare…….
2. Îmi lipseste doar un dinte în spate: lipsa unui dinte duce la migrarea tuturor în timp, pierdere de puncte de contact, bolul alimentar lovește direct papila, iar din această cauză pot apărea, în timp, multe surprize neplăcute
3. Am dinții strâmbi, dar nu-i nimic, nu mă deranjează: pe moment nu, dar o poziționare defectuoasă poate duce la tulburări ale articulației temporomandibulare, tartru, la afecțiuni parodontale (pungi în jurul dinților) și, în final, la pierdere de dinți.
4. Îmi lipsesc doar 2-4 dinți, dar pot mânca bine: se amplifică punctul 2, scade eficiența masticatorie, crește efortul pentru ceilalți dinți, pot astfel pierde dinți sănătoși
5. Lipsesc mulți dinti/Dinții se mișca/Toți lipsesc: de obicei vreau să fac ceva, dar nu am timp. Pierd timp și pierd os, lucru care face tratamentul dificil. Scump, cu mari riscuri.
O altă temă de gândire ar fi:
1. Am o boală cronică: diabet, insuficiența renală, boală hormonală, etc. toate își iau tributul din gură. Deci trebuie să mă îngrijesc extra, pentru că tratamentul la astfel de persoane e mai dificil.
2. Fumez. Sunt clar în pericol cu dantura și trebuie să am extra grijă de ea.
3. Am reclamații că scrâșnesc din dinți, că îmi miroase gura deși mă spăl. Ar trebui să mă gândesc la dantură
4. Deși mă spal, tot nu reușesc să îmi mențin starea de sănătate în gură. Merg să înțeleg unde greșesc.
5. Am bunici, părinți cu boală parodontală ( se mișcă dinții). Trebuie să devin maniac cu igiena dentară și să mă controlez de patru ori pe an. Altfel pot să ajung la proteză la 30 de ani!
Unde să mă duc? Sunt atâția dentiști…….
1. ideal la o clinică cu mai multi specialiști, cu serviciu de radiologie propriu și cu laborator propriu.
2. Măcar la un medic reputat care ma investighează corect și care știe până unde să întindă coarda cu aria lui de competență
3. Unde pot, la medicul cel mai apropiat, dar dacă văd că nu are rezultate, mai cer o opinie
Prevenția e întotdeauna mai bună decât tratarea!
Cu cât încep tratamentul mai repede, cu atât mai simplu, mai durabil, mai ieftin și mai puțin traumatic!
Mergeți la dentist cât mai des, va fi mai ieftin!
Prof. Dr. Emanual Bratu