Noutăţi

Infecțiile dentare, pericol pentru organele interne

Chiar dacă tindem să credem că o simplă carie nu e motiv de îngrijorare sau că ea afectează doar datura și cavitatea bucală, dacă aceasta ajunge să fie infectată, ea reprezintă un adevărat pericol pentru întreg organismul. Astfel, de la infecțiile dentare se poate ajunge la complicații, chiar și la distrugerea organelor interne, iar ceea ce credeam că ne afectează doar zâmbetul, cauzează, de fapt, probleme mult mai grave.

Multă lume nu oferă controalelor regulate importanța necesară, gândindu-se că dacă nu au probleme precum carii sau dureri, totul este în regulă. Totuși ceea ce multă lume nu știe, este faptul că infecțiile detare pot fi asimptomatice, deci, dacă nu vizităm periodic un specialist, putem trăi cu impresia că nu avem nicio problemă.

Care sunt cauzele infecțiilor?

Printre principalele cauze ale infecțiilor detare se numără cariile, mai exact, cele netratate. În cazul lor, bacteriile responsabile pentru apariția cariilor vor continua să erodeze dintele până ajung la nerv.

O altă cauză a infecțiilor sunt plombele mari. Chiar dacă plombele par un mod de rezolvare a problemelor, mai mult decât de cauzare a lor, acestea pot reprezenta un pericol atunci când sunt neglijate. Asta pentru că între plombă și nerv rămâne o porțiune mică de material dentar. Presiunea fiind mare, poate surveni moartea nervului.

Ce probleme cauzează infecția dentară?

Cele două tipuri de abcese dentare, cel care apare în pulpa dintelui și cel de la nivelul gingiilor, pot cauza mai multe tipuri de probleme, pe lângă eroziunea dintelui afectat:

Angina Ludwig este o afecțiune care provoacă inflamarea purulentă a țesutului de sub limbă și care este caracterizată de: dificultăți respiratorii, imobilizarea limbii, dureri de gât, febră sau chiar asfixiere mecanică

Tromboza de sinus cavernos, caracterizată prin formarea unor cheaguri de sânge în spatele ochilor. Netratată, această afecțiune poate fi extrem de periculoasă.

Afecțiuni ale inimii, plămânilor, rinichilor și articulațiilor. Dacă ajung în sânge, bacteriile din cavitatea bucală pot afecta rinichii, articulațiile, esofagul, traheele și plămânii, existând riscul de septicemie. În plus, în cazul cardiacilor, problemele dentare pot duce la miocardită, la infecții ale mușchilor sau ale valvelor inimii.

Metode de tratament și prevenție

Pe lângă igiena orală și detartraj, un rol extrem de important în prevenția complicațiilor detare îl au controalele regulate, o dată la șase luni, realizate indiferent de prezența sau absența simptomelor. Odată ce se realizează diagnosticarea, infecțiile pot fi  tratate fie prin plombare, fie prin îndepărtare chirurgicală. Nevoia de tratament cu antibiotice diferă la fiecare caz.  Cel mai important rămâne, însă, să ne obișnuim să vizităm, în mod regulat, stomatologul, pentru a ne asigura că dantura noastră se află în stare bună sau să facem pașii necesari pentru a rezolva, din timp, problemele care pot să apară.

Related Posts